Bedrijfsfotograaf Antwerpen: Deconamic

Marjolein Van Der Slikke is terecht fier op haar unieke kunstgalerij ‘Deconamic’ aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Dé blikvangers zijn vooral de authentieke bronzen beelden, stuk voor stuk unieke exemplaren. Dat is puur vakmanschap! Bij aankoop krijg je zelfs een certificaat van echtheid mee.

Je vindt er vooral de volgende twee kunstvormen terug: Art deco en Jugendstil. Terwijl de Art deco stijl gekenmerkt wordt door patronen, heldere kleuren en overdadige versieringen, worden bij Jugendstil meer asymmetrische composities gebruikt, dikwijls geïnspireerd op de natuur. De benaming Jugendstil wordt meer in Oostenrijk en Duitsland gebruikt, terwijl de benaming art nouveau in België en Frankrijk gebruikelijker is.

Brons kennen we allemaal van de bronzen medaille, het eremetaal dat iemand krijgt die in een wedstrijd de derde plaats behaalt.

Brons is een legering van koper en tin, met een rodere tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte. Door de toevoeging van het tin wordt brons harder en minder buigzaam dan puur koper.

En hierdoor krijgt brons ook een lager smeltpunt, waardoor er makkelijk kunstvoorwerpen mee gegoten kunnen worden. Wist je dat voor de meeste gegoten kunstwerken brons gebruikt wordt dat voor 10% uit tin bestaat?

Het maken van bronzen beelden

Hoe wordt nu een bronzen beeld gemaakt? Dit proces is wel boeiend.
Eerst wordt een wassen model gemaakt, waarin giet- en ontluchtingskanalen aangebracht worden. Deze kanalen moeten later dienen voor de aanvoer van het brons in de gietvorm en de afvoer van lucht uit de gietvorm.
Dit wassen model, wordt vervolgens bedekt met een vuurvaste gipsmassa.
Deze volledige gietvorm wordt nu langdurig verhit in een oven, om de was eruit te smelten, en alle vocht eruit te verwijderen. Hierdoor ontstaat een droge gietvorm, met een holte en met giet- en luchtkanalen. In deze vorm wordt nu het vloeibare brons gegoten.

Na afkoeling van het brons wordt de gipsmassa verwijderd. De giet- en luchtkanalen, die dan ook volgelopen zijn met brons, worden eraf gezaagd.
Bramen, giet- en ontluchtingskanalen worden weggeslepen en eventuele gaten en ongewenste holten worden dichtgehamerd, of gelast.
On het bronzen beeld mooier te maken, wordt met chemicaliën een patinalaag aangebracht.
En om het helemaal af te werken wordt er dan nog een waslaag aangebracht, om het beeld een warmere glans te geven.

Enkele foto’s van deze shoot:

Bedrijfsfotograaf Antwerpen

Overzicht van winkel Deconamic

Standbeeld uit brons

Bronzen beeld van een vrouw

Standbeelden met schaduw

Beelden uit brons

Kabinet met beelden

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht.